En människas välmående beror på en lång rad av olika faktorer; hälsa, psyke och omgivning såsom sociala relationer, ekonomi och karriär. Varje individ värderar dessa olika beståndsdelar efter sitt eget prioritetssystem och det är därför viktigt att ta sig tid och analysera vad exakt det är som får en person att må bra. För vissa människor kommer hälsan före allt annat, medan andra menar att ett friskt och positivt sinne är den viktigaste ingrediensen för att man skall må bra.

Vad som gäller för alla är att det inte enbart hänger på en endaste faktor; hur fysiskt frisk man än är så kan totalt välmående inte uppnås om man samtidigt är djupt deprimerad, och till och med den mest inbitne optimisten kan tycka att det är svårt att säga om hen mår bra om det är många problem på jobbet och i hemmet. Nej, en bra balans är A och O för att man ska må riktigt bra och lyckas man nå en relativ jämvikt, kan man ofta bibehålla den även när fysiska eller psykiska motgångar inträffar.

Så hur skall man uppnå denna balans? Enligt många forskare i ämnet är det en fråga om en kombination av fysiska och psykiska övningar där både kropp och själ byggs upp. Den gamle grekiska filosofen Aristoteles sade för två och ett halvt tusen år sedan att det bästa var ”en sund själ i en sund kropp” och det hade han förmodligen rätt i. Fysisk styrka ger en robust hälsa men påverkar också den kemiska balans som vår hjärna behöver, vilket i sin tur ger en lugnare och klarare sinnevärld. Känner man sig stark i kroppen påverkar det dessutom immunförsvaret och förbättrar självförtroendet och gör det därmed lättare att ta itu med problem och diverse motgångar.

Andra faktorer som påverkar en människas välmående är en ordnad ekonomi, ett jobb man trivs med och en sund kost. Som sagt, många olika beståndsdelar i det önskade resultatet: att må bra.