Må bra med djur

Idag är det vetenskapligt belagt att människan mår bra i samspel med djur, och på många vårdhem och sjukhus i Sverige finns det hundar, katter och kaniner som arbetar i terapeutiskt syfte.

Det finns två olika anledningar till att djur är så bra för människor:

Det psykiska välmåendet

Ett djur kan få en annars deprimerad eller allmänt stressad människa att må mycket bättre enbart genom att finnas i dennes närhet. Att ha en glad hund som väntar på en när man kommer hem, eller en katt som gillar att kela i TV-soffan ger känslan av att vara värdefull för någon annan. Det ger sällskap och glädje och kan till och med få människor med svåra psykiska problem att känna tilltro och uppleva stabilitet och närhet. Autistiska barn som ges tillfälle att simma med delfiner eller rida på hästar kan komma ur sina skal lite bättre och upplever en trygghet i den ordlösa kommunikation som finns med intelligenta djur. Äldre människor känner sig ibland lite ensamma, vilket ett trevligt sällskapsdjur kan hjälpa till med, och personer med svåra neurologiska sjukdomar som Parkinson’s eller Alzheimers upplever närhet med djur på ett nästan magiskt sätt.

Det fysiska välmåendet

Att ha djur innebär att man måste röra mycket på sig; det finns till exempel inget väder och inga ursäkter att inte gå på dagliga promenader när man har hund, vilket tvingar soffpotatisar att komma ut. Pensionärer kan på liknande vis få välbehövlig motion, där de kanske annars bara hade stannat hemma och har man häst får man sig en ordentlig genomkörare på daglig basis.

Förutom de väldokumenterat positiva effekter som djur har på människor, så finns det även ytterligare anledningar att ha dem inpå sig. En inbrottstjuv bryter sig inte gärna in i ett hus med hund, en kattutställning ger möjligheter till att knyta nya kontakter och sällskapsdjur lär barn empati och att ta ansvar från tidig ålder.

Leave a Comment