Må bra som en Medelhavsmänniska

Alla människor vet hur viktigt det är att man äter bra och redan på dagis får barn lära sig att man mår bra av att äta frukt och grönsaker. Tyvärr är rätt kostvanor ofta associerade med tristess eftersom dietister och näringslärare gärna mal på i evigheter om hur man bör äta groddar och aldrig äta socker osv.

Att äta bra handlar inte om att banta eller försöka gå upp i vikt. Goda matvanor handlar framför allt om att få i sig nyttiga vitaminer och mineraler, proteiner och fibrer som får den mänskliga organismen att fungera på toppnivå. Viss mat får människor att känna sig starkare och sova bättre medan annan kan göra folk slöa och lite allmänt lealösa.

De flesta forskare är överens om att den bästa kosten i världen är Medelhavsmaten, då den innehåller oerhört viktiga ingredienser som baljväxter, färska grönsaker och olivolja och mycket lite kött. Har man sett en grekisk matmor laga lunch eller middag är det lätt att förskräckas över de enorma kvantiteter olja hon häller i, men samtidigt är grekerna bland världens friskaste folk; genomsnittsgreken konsumerar ungefär 50 liter om året medan skandinaver förbrukar cirka en halv liter!

Runtom Medelhavet är mat mycket viktigt men betraktas inte bara som en källa till näring utan även en viktig social företeelse; det är nu familjer och vänner samlas och genom att dela på smårätter som alla plockar från håller måltiden gärna på i timmar. Har man ett hektiskt liv ser man ändå till att sätta sig vid ett dukat bord och inte framför Tv:n, och det är just denna kombination av nyttig mat och ett glatt temperament som får grekerna att leva och hålla sig friska så länge.

Det handlar alltså både om att planera och ge sig tid till att laga och njuta av god färsk mat, och inte om att späka sig och inte unna sig godsaker. Balans är nyckeln till att må bra.

Leave a Comment